Početna > Nekretnine > Promet nekretninama > Zaobilaznica u prometu, vlasnici zemljišta još bez naknade za izvlaštenje
  • Smanji veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Povećaj veličinu slova

Zaobilaznica u prometu, vlasnici zemljišta još bez naknade za izvlaštenje


30.9.2013 15:16:00 | Autor/Izvor: Marinko Glavan/Novi list/Presscut

Praputnjarka Vlasta Banić već tri godine, zbog sporosti i nerada birokracije, čeka rješenje o izvlaštenju i naknadu za obiteljsko zemljište oduzeto radi gradnje nastavka riječke zaobilaznice od Svetog Kuzma do Križišća.

Ta je dionica riječke zaobilaznice već dobrim dijelom izgrađena, ovoga ljeta najvećim dijelom i puštena u promet, a Banić i njena obitelj još uvijek čekaju novac koji su im Hrvatske ceste odavno trebale isplatiti.

Trebale, da nije birokrata iz Službe za imovinsko-pravne poslove Ureda državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji koji su još prije tri godine, potvrđeno je i iz Ministarstva pravosuđa, morali donijeti rješenje o izvlaštenju i odrediti visinu naknade, no iz samo njima poznatih razloga do danas to nisu učinili.

Hrvatske ceste zemljište su namjeravale platiti po cijeni poljoprivrednog, a kasnije su, pokušavajući se nagoditi, ponudile i deset posto višu cijenu, što je Banić odbila, no prema Rješenju Ureda državne uprave iz 2009. godine, temeljem procjene sudskog vještaka Emila Karadžije, određena je cijena od 62 kune po metru kvadratnom, što je Ured državne uprave ocijenio tržišnom cijenom, ističući u obrazloženju svog rješenja kako je riječ o zemljištima izvan granica građevinskog područja.

U dijelu žalbe koji se odnosi na visinu naknade za oduzeto zemljište, u rješenju Ministarstva koje potpisuje tadašnji državni tajnik Damir Kontrec navedeno je da se „predmetno zemljište izvlašćuje radi gradnje javne ceste, a to mu u smislu Zakona o prostornom uređenju i gradnji daje status građevinskog zemljišta“.

Shodno navedenom, Ministarstvo je predmet vratilo Uredu državne uprave u PGŽ, kojemu je naloženo da imenuje novog vještaka ovlaštenog za procjenu nekretnina koji će odrediti cijenu zemljišta, te vještačenjem utvrdi postoji li pristup preostalim česticama koje nisu izvlaštene prvim rješenjem, a ukoliko ne postoji, da će se i one izvlastiti, ako se „utvrdi da su vlasnici izgubili ekonomski interes za korištenje preostalih dijelova nekretnine“.