Početna > Nekretnine > Promet nekretninama > Dvorac Poznanovec: Od likvidacije vlasnika do spora s državom
  • Smanji veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Povećaj veličinu slova

Dvorac Poznanovec: Od likvidacije vlasnika do spora s državom


31.8.2012 13:45:00 | Autor/Izvor: Mirjana Bašak/www.Zagorski list/Presscut

Dvorac Poznanovec, sagrađen na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće, u kojem su živjeli plemići Sermage i Ritter od 60-tih godina u vlasništvu je Poljoprivredne zadruge Poznanovec. Barem su tako mislili zadrugari, kada su 2006. godine imali zainteresiranog kupca za to impresivno zdanje s nekoliko gospodarskih zgrada uz cestu u Poznanovcu koje se prostire na oko 64.000 m2. Tada je javni pravobranitelj u Zaboku, predugovor proglasio nevažećim uz obrazloženje da Poljoprivredna zadruga Poznanovec ima pravo samo na korištenje dvorca.

Kako bi stvar raščistili do kraja. Zadruga sada vodi spor s državom oko vlasništva koji još uvijek traje. Naime, dvorac i zemljište upisano je u zemljišne knjige i u vlasništvu Zadruge, no iako su vlasnici, imaju zabranu otuđenja. Devedesetih godina u vrijeme denacionalizacije tražio se nasljednik. Nema ga, jer su posljednji vlasnici brat i sestra iz obitelji Ritter ubijeni u II. Svjetskom ratu. Prema pričama, ubili su ih mještani Poznanovca, a slovili su kao jako okrutni vlasnici. Pravo prvokupa ponudilo se Općini Bedekovčina, kzž, Gradu Zagrebu i RH. Cijena za dvorac bila je 550.000 eura. Poljoprivredna zadruga nema svog kapitala za ulaganje, ali nam nije lako ni dvorac održavati. U derutnom je stanju kao i pripadajuće gospodarske zgrade u kojima smo mi jedno vrijeme imali svinje i telad. Prije nego smo mi dvorac dobili na korištenje Zadružni savez Zlatar Bistrice u stajama je držao stoku, a u dvorcu piliće - kaže upravitelj Poljoprivredne zadruge Poznanovec Davor Novački.

“Trudimo se oko uređenja okoliša prema svojim mogućnostima. Tražili smo i pomoć Općine da se angažira oko uređenje okoliša, no naišli smo na nerazumijevanje. Htjeli bi da se oko dvorca uredi dječje igralište i šetnica“, dodaje upravitelj Novački. Država obnovila krovište. Potencijalni kupac bio je vrlo zainteresiran za dvorac, posebice jer je to bio jedini dvorac u Zagorju u vlasništvu l/l, dakle, gruntovno čist, no ispostavilo se da ipak nije sve kako treba. Zadruga uređuje okoliš i obrađuje zemlju. Prije desetak godina država, odnosno Ministarstvo kulture je obnovila krovište na dvorcu, a kako bi se to ostvarilo, dvorac su u najam morali dati Općini Bedekovčini.

Taj najam istječe 2. studenoga 2015. godine. S donje strane dvorca nalazi se i ribnjak, u parku teniski teren i prilaz, no sve je zakrčeno šikarom. U perivoju se nalazi igralište lokalnog nogometnog kluba. Osim zuba vremena, mali dio posla obavili su lopovi, poskidavši bakar i sve žljebove. Ovo samo jedan od mnogobrojnih dvoraca u Zagorju, koji su naš identitet, a koji zjape prazni, iako vjerujemo da ima kupaca koji bi iskeširali lovu i uredili sebi ugodno mjesto za odmor i život ili pak turističku atrakciju. Možda nije najbolje gospodarsko vrijeme za to, no dvorac iz dana u dan propada. Poljoprivredna zadruga ga ne može prodati, država ne stigne ulagati u njegovu obnovu i tako nitko nema koriste. Poznata hrvatska priča, zar ne?