Početna > Nekretnine > Građevinarstvo > Slovenci proizvode 80 puta više struje iz sunca
  • Smanji veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Povećaj veličinu slova

Slovenci proizvode 80 puta više struje iz sunca


21.3.2012 10:52:00 | Autor/Izvor: Alenka Juričić/Novi list/Presscut

Puštanje u pogon najveće solarne elektrane u Hrvatskoj, koja je izgrađena u Kukuljanovu, ukazalo je na velike potencijale solarne energije kao izuzetno vrijednog alternativnog izvora energije, ali također i ukazalo na činjenicu da Hrvatska još uvijek po pitanju njegova korištenja jako zaostaje za zapadnoeuropskim zemljama. Smanjenje emisije CO2 te povećanje udjela ovakvih izvora energije obaveza je zemalja članica Europske unije što će Hrvatska postati već za nešto više od godine dana. No bez obzira na to, ulagači ukazuju kako je tržište i nadalje u povojima. Ne samo kod solarnih elektrana, već i kod mnogo puta spominjanih vjetroelektrana. Tvrtka Adria Sol je, naime, nakon nešto više od godine dana priprema, izrade studija i analiza, dobivanja svih potrebnih dozvola te ostale dokumentacije, krajem prošlog tjedna ipak uspjela u pogon staviti solarnu elektranu jačine 283 kilovatpika (kWp) čija će godišnja proizvodnja biti oko 300.000 kilovat sati (kWh).

To bi, kažu u Adria Solu, bio red veličine opskrbe oko 100 kućanstava električnom energijom. Solarni paneli postavljeni su na krovu tvrtke za preradu soli Ma.Co.T. s kojom je Adria Sol vlasnički povezan. Inače, prema riječima Marka Nuića, voditelja projekta, te Damira Matkovića, voditelja njegova tehničkog dijela, u fotonaponski sustav je uloženo nešto više od pola milijuna eura, a povrat investicije se očekuje kroz nekih 6 godina. Tvrtka, naime, ima status povlaštenog proizvođača električne energije koju predaje direktno u hrvatski elektroenergetski sustav. Sličan projekt odradili su i u Sloveniji, odnosno u luci Kopar gdje povezana tvrtka također ima svoju halu. Uspoređujući pak Sloveniju i Hrvatsku po pitanju korištenja solarnih elektrana za proizvodnju struje, Nuić je napomenuo kako je Slovenci iz sunca proizvode čak 80 puta više električne energije.

Najdalje su pak došli - Nijemci. “Nama je to možda i teško zamisliti, no u Njemačkoj se 20 posto električne energije proizvede upravo u solarnim elektranama. A ne možemo reći da je Njemačka puno sunčanija od Hrvatske. Po proizvodnji struje iz sunca prema broju stanovnika, Njemačka je prva zemlja u svijetu. Zanimljivo je da su i Česi puno napravili po pitanju korištenja solarne energije. U ovoj zemlji su došli do razine od 1.300 megavati struje proizvedene u solarnim elektranama, toliko da je sustav više nije mogao primati. Za usporedbu, Slovenija u solarnim elektranama proizvodi 80 megavati, dok mi u Hrvatskoj još niti jedan megavat. To je dobar pokazatelj gdje smo u odnosu na druge i koliki potencijal razvoja imamo“, rekao je voditelj projekta u Kukuljanovu, podsjetivši puta više struje iz sunca od Hrvatske proizvodi Češka kako je proizvodnja i otkup struje proizvedene iz alternativnih izvora zakonski omogućen još 2007., dakle prije punih 5 godina.

Interes investitora postoji, međutim, koči ih administracija, i to na svim razinama. Za pokretanje ovakvog pogona potrebno je skupiti oko 60 i više različitih “papira“. Ključ u ruke. To, jasno, mnoge odbija, osobito potencijalne male proizvođače, odnosno kućanstva, kojima se s druge strane po zakonu nudi najveća otkupna cijena struje - gotovo dvostruka od cijene po kojoj tvrtke prodaju struju. U Hrvatskoj postoje i dva proizvođača solarnih panela, u Novigradu te u Varaždinu, no oni za sada većinu proizvodnje izvoze. Uz ostalo, u Adria Solu najavili su kako unatoč kompliciranoj proceduri ne staju na ovom projektu, već se uskoro očekuje da će u pogon pustiti još veću solarnu elektranu u Gospodarskoj zoni u Čaporicama kraj Trilja.

Također planiraju skori završetak nekoliko manjih solarnih elektrana na krovovima obiteljskih kuća, a zainteresiranim klijentima nude fotonaponske sustave po sistemu “ključ u ruke“. Također planiraju graditi prvu hrvatsku solarnu elektranu na - tlu. Naime, u Dalmaciji tvrtka ima građevinsko zemljište na kojoj bi izgradili solarnu elektranu na zemljištu, međutim, problem je prostornih planova. Stoga su pozdravili naputak novog ministra graditeljstva Ivana Vrdoljaka prema kojem sve jedinice lokalne i regionalne samouprave i urede državne uprave da se hitno odrede što su napravili po pitanju omogućavanja gradnje solarnim elektrana na zemljištu.