Vijesti:
Oglas:
Početna > Vijesti > Vijesti dana > Vlada je našla 812 milijuna kuna za povrat duga umirovljenicima
  • Smanji veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Povećaj veličinu slova

Vlada je našla 812 milijuna kuna za povrat duga umirovljenicima


27.10.2011 11:27:00 | Autor/Izvor Nikola Sever Šeni/Jutarnji list/PressCut

Na isti način na koji je to radio Ivo Sanader, Jadranka Kosor sutra bi trebala u Domu umirovljenika Maksimir podijeliti kuverte s isplatom još jedne rate povrata duga. Iako je metoda ista, razlika je u tome što ovogodišnja rata stiže iznimno rano. Naime, Sanader je rate duga umirovljenicima dijelio uoči Božića pa su ga nazivali Djedom Mrazom. Čak je i Jadranka Kosor lani podjelu omotnica obavila 17. prosinca, ove je godine, zbog parlamentarnih izbora, isplata stigla neočekivano rano. Za isplatu ovogodišnje rate Vlada je osigurala 812 milijuna kuna prodajom 29 posto dionica Croatia osiguranja i 10,66 posto JANAF-a.

Još 812 milijuna kuna morat će za povrat duga umirovljenicima izdvojiti sljedeća Vlada do kraja 2012., a za isplatu posljednje rate povrata duga, u prosincu 2013. treba osigurati 118 milijuna kuna. Vlada će do kraja ove godine umirovljenike razveseliti sa 145 kuna dodatka za one koji imaju mirovine manje od 3200 kuna. Taj dodatak nikada prije nije isplaćen, izuzev božićnice 2006. Osuđujemo ovakvu manipulaciju i izražavamo zgražanje nad činjenicom da se umirovljenici, kojima je država dužna njihov novac, još jednom dovode u poziciju da ga primaju iz ruku premijerke na odlasku kao da je riječ o njezinu milodaru, stoji u reagiranju Kukuriku koalicije.

Kako izaći iz 2. Stupa
Izmjene mirovinskih zakona, kojima se omogućava povratak iz drugog mirovinskog stupa u prvi, stupile su na snagu 15. listopada. Rok za predaju zahtjeva za povratak u generacijsku solidarnost istječe 13. siječnja 2012. Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo do kraja mjeseca obavijestit će sve korisnike o mogućnosti ostvarivanja prava na mirovinu iz generacijske solidarnosti te uz obavijest priložiti tiskanicu zahtjeva. Isplata novoizračunate mirovine samo iz generacijske solidarnosti umirovljenicima pripada od prvoga dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva. Zahtjev za istup odobrava se odmah, a umirovljenici nemaju pravo na isplatu razlike mirovine iz generacijske solidarnosti unatrag.