Početna > Nekretnine > Često postavljana pitanja i odgovori > Dozvole > Apartman bez uporabne dozvole
  • Smanji veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Povećaj veličinu slova

Apartman bez uporabne dozvole


20.1.2009 15:53:00 | Autor/Izvor: www.urbanizam.hrKupili smo novi stan 2007. u zgradi sa 6 stanova u Makarskoj. Mi smo vlasnici stana 1/1, stan je etažiran i svi papiri su uredni. Kad smo stan htjeli registrirati kao apartman za turističko iznajmljivanje rečeno nam je da nedostaje uporabna dozvola i da stan ne možemo iznajmljivati. Kontaktirali smo investitora i vlasnika od kojeg smo kupili stan. Rečeno nam je da su oni nas informirali kod kupnje stana da to nije njihova nadležnost i da oni s uporabnom dozvolom nemaju ništa. Mi tvrdimo da nama to nikada nije rečeno inače se na kupovinu ne bi ni odlučili da smo to znali. Molim Vas za savjet šta mi možemo učiniti da dobijemo uporabnu dozvolu i kome da se obratimo, koja su naša prava? Živimo u Norveškoj i stan je plaćen gotovinom.
Zahtjev za izdavanje uporabne dozvole je dužan ishoditi investitor ili osoba koja je na temelju valjanoga pravnog posla (ugovora) stekla od investitora pravo vlasništva. Što znači da je investitor bio dužan prije korištenja zgrade ishoditi uporabnu dozvolu, ali ne znači da istu zgradu nije mogao prodati. U tom slučaju upisuje se pravo vlasništva na novog vlasnika s naznakom da zgrada nema uporabnu dozvolu.

Vi, kao suvlasnik zgrade možete podnijeti zahtjev za uporabnu dozvolu cijele zgrade, ali pod uvjetom da su ostali suvlasnici zgrade suglasni s tim. Navedeni zahtjev podnosi se nadležnom upravnom tijelu županije ili grada nadležnog za poslove prostornog uređenja i gradnje na području gdje se nalazi građevina, u Vašem slučaju Grad Makarska.
 
Drugo pitanje se postavlja kada je zgrada izgrađena.
Ukoliko je izgrađena u razdoblju od 20. lipnja 1991. do 1. listopada 2007., onda za zgradu iznad 400 m2 nije potrebna uporabna, već tzv. uvjerenje o uporabi. Njega također izdaje gore navedeno tijelo.
 
Nadalje, za iznajmljivanje apartmana morate imati najmanje objekt stambeno-poslovne namjene ili poslovne. Ukoliko to ne ispunjavate, potrebno je objekt prenamijeniti, ako to dozvoljava prostorni plan na snazi za Vaše područje.