• Smanji veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Povećaj veličinu slova

Udaljenost od susjeda


7.1.2009 14:54:00 | Autor/Izvor: www.urbanizam.hrSuprug i ja kupili smo zemljište cca 700 m2. Nekad je tu bila stolarska radiona, međutim u ratu je porušena i sad smo do kraja porušili stare zidove i očistili sve do temelja. Sad postoje samo temelj i priključci koji su prenamjenjeni za kućanstvo. Imamo građevinsku dozvolu (iz 1984. god.). U katastru je upisana i ucrtana kuća s dvorištem. Na osnovu te građevinske dozvole i prijašnjih skica i nacrta na izrađen je novi idejni projekt, ali za rekonstrukciju obiteljske prizemnice koja bi se gradila na starim temeljima koji su ostali. Širina ostaje kako je bila samo bi se proširila dužina za 3,5 m zbog terase, a sve ostalo je isto. Temelj s jedne i druge strane je odmaknut od susjeda i ima 1-1,5 m slobodnog prostora, a pošto živimo u istoj ulici (slijepa ulica s otprilike 80 kuća) gdje smo to zemljište kupili, znam da su sve kuće s jedne strane građene na međi, a na drugoj ima 2-3 m prostora. Ovo napominjem jer su mi u Novoj Gradišci rekli da moram mijenjati projekt jer sa svake strane mora biti 3 m slobodno i te kako ne možemo dobiti lokacijsku dozvolu. Smije li razmak od susjeda po zakonu smie biti manji od 3 m obzirom da niti jedna kuća u ulici nije toliko odmaknuta?
Udaljenost građevine od susjednih međa određena je prostornim planom općine ili grada u kojem se nalazi Vaše zemljište. Prema GUP-u Grada Nova Gradiška, najmanja dopuštena udaljenost građevine od bočnih granica zemljišta je 3.0 m.

Međutim ako se radi o izgradnji u zonama gdje se želi postići karakterističan ''lokalni'' ritam građevina ili je takav način izgradnje već prisutan na okolnom području, odnosno susjednim građevnim česticama, udaljenost od bočnih granica građevinskog zemljišta može se smanjiti na 0.0-1.0 m.