Oglas:
Početna > Leksikon > Č > Čikaška burza
  • Smanji veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Povećaj veličinu slova

Čikaška burza


A B C Č D E F G H I J K L M N O P R S Š T U V W X Z Ž (2110 pojmova)

Čikaška burza (engl. Chicago Stock Exchange) je najveće terminsko tržište na svijetu na kojem se odvija polovica svih svjetskih terminskih ugovora. Sastoji se od burze robe (Chicago Board of Trade – CBOT) i burze opcija (Chicago Board Options Exchange – CBOE). Robna burza osnovana je 1848. kao jedinstveno mjesto za kupoprodaju žitarica.

U početku organizirana kao gotovinsko tržište, zbog nestalne potražnje i financijske neizvjesnosti, ubrzo prerasta u terminsko tržište poljoprivrednih proizvoda. Članovi robne burze su proizvođači žitarica, prerađivači, izvoznici, banke i ostale financijske institucije, brokerske i trgovačke kuće. Članstvo se kupuje. Čikaška burza je pod zakonskom regulativom Državne komisije za terminsku trgovinu.

Razvojem trgovine opcijama javila se potreba za organiziranim tržištem terminskim ugovorima nepoljoprivrednih proizvoda, te je 1973. osnovana Čikaška terminska burza (CBOE). Postala je najveće organizirano svjetsko tržište opcijama na dionice i državne obveznice. Članovi mogu poslovati kao mešetari (brokeri) koji trguju u svoje ime a za tuđi račun i kao trgovci kojima je zadatak da usklađuju tržište smanjenjem raspona između ponuđene i tražene cijene (market makers).

Definicija je preuzeta iz Rječnika bankarstva u izdanju Masmedia.
Čarter
Časne police
Ček
Čekovna (garantna) kartica
Čekovna kartica
Čekovni kredit
Čekovni račun
Četiri slobode
Četvrta tržišta
Čikaška burza
Činidba
Čista holdinška kompanija
Čisti novčani tok
Čvrsta valuta
Čvrsti novac