Početna > EU fondovi > Vijesti > Gotovo 70 milijuna kuna bespovratnih sredstava za izgradnju Centra za forenzičku psihijatriju Vrapče
  • Smanji veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Povećaj veličinu slova

Gotovo 70 milijuna kuna bespovratnih sredstava za izgradnju Centra za forenzičku psihijatriju Vrapče


18.10.2016 12:28:00 | Autor/Izvor Limun.hr

U utorak, 18. listopada 2016. godine, u Zagrebu je održano svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Izgradnja Centra za forenzičku psihijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče“. Riječ je o potpisivanju prvog ugovora iz EU natječaja "Poboljšanje isplativosti i pristupa bolničke skrbi za ranjive skupine“ koji se financira sredstvima Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“. Ukupna vrijednost projekta koji će se u stopostotnom iznosu financirati EU sredstvima iznosi 68,308.675,73 kuna, navodi se u priopćenju.
 
Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su: Tomislav Tolušić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije; Dario Nakić, ministar zdravlja; Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije; Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i Vlado Jukić, ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče.
 
Projekt Centra za forenzičnu psihijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče omogućit će poboljšanu zdravstvenu skrb za pacijente s teškim duševnim bolestima te adekvatne uvjete za njihovo liječenje. Svrha projekta je povećati dostupnost kvalitetnog liječenja na Zavodu za forenzičku psihijatriju povećanjem prostornih kapaciteta, unaprijediti postojeće i razvijati nove načine zaštite forenzičko psihijatrijskih pacijenata, smanjiti trajanje hospitalizacije forenzičko psihijatrijskih pacijenata, povećati efikasnost rehabilitacije i omogućiti daljnje društveno uključivanje forenzičko psihijatrijskih pacijenata. Po završetku projekta Centar će imati kapacitet 70 kreveta i 15 stolica dnevne bolnice, a pacijentima će biti omogućeni različiti terapijski i rekreacijski sadržaji u zatvorenom, ali i otvorenom prostoru u zaštićenom krugu oko Centra.
 
Izgradnja Centra za forenzičku psihoterapiju započela je početkom 2016. godine, a očekivano trajanje radova izgradnje i opremanja iznosi 18 mjeseci, ističe se u priopćenju.