Ekonomske analize:
Oglas:
Početna > Ekonomske analize > Nafta > Rast proizvodnje sirove nafte u zemljama OPEC-a
  • Smanji veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Povećaj veličinu slova

Rast proizvodnje sirove nafte u zemljama OPEC-a


17.8.2016 9:11:00 | Autor/Izvor RBA analitičari

Blagi rast cijena sirove nafte koji traje od početka kolovoza te je u posljednja tri dana zabilježio najveći rast od travnja, zaustavljen je na razinama ispod 46 dolara po barelu nakon što je nigerijski ministar signalizirao kako su izgledi za smanjenje proizvodnje u zemljama članicama OPEC-a malo vjerojatni. Međutim, unatoč spomenutom rastu cijena u posljednjim danima, cijena sirove nafte tipa Brent i WTI na robnim burzama sredinom kolovoza bile su u prosjeku 6% niže u odnosu na početak lipnja. Cijena nafte tipa Brent (koja je referentna za europsko tržište) jutros se kretala na razini od 48,9 dolara za barel, dok se cijena sirove nafte tipa WTI jutros kretala na razini od 46,3 dolara po barelu.

Prema podacima Svjetske energetske agencije (IEA) očekuje se usporavanje globalne potražnje za sirovom naftom sa 1,4mb/d u 2016. godini na 1,2mb/d u godini pred nama obzirom da se „podrška" niskim cijenama polako smanjuje.

S druge strane, globalna opskrba nafte porasla je za oko 0,8 mb/d u srpnju kao rezultat povećanja proizvodnje u zemljama članicama OPEC-a kao i u zemalja koje nisu članice OPEC-a. Proizvodnja u zemljama OPEC-a porasla je u srpnju za 150kb/d na 33,39 mb/d te je rezultat povijesno najveće proizvodnje u S. Arabiji uz rast proizvodnje u Iraku. Ipak, ukupna proizvodnja niža je za 215 kb/d u odnosu na godinu ranije obzirom da je smanjenje proizvodnje u ne-OPEC zemljama ublažilo godišnji rast od 840kb/d proizvodnje OPEC-a. Očekuje se pad proizvodnje u ne-OPEC zemljama od 0,9 mb/d ove godine koji će slijediti blagi rast 0,3 mb/d u 2017. godini.

Očekujemo da će se cijena nafte tipa Brent povećati na 50 dolara po barelu do kraja godine. Međutim, moguće značajno povećanje proizvodnje u primjerice Libiji ili Nigeriji ili slabija globalna potražnja za naftom mogla bi privremeno spriječiti uravnoteženo tržište nafte prema kraju godine, a time i uzrokovati cijenu nafte nižu od 50 dolara po barelu u srednjoročnom razdoblju.
RBA analitičari:
16.1.2017 U 2016. prosječan pad potrošačkih cijena 1,1% godišnje
(Autor/Izvor: RBA analitičari)
16.1.2017 Povoljna kretanja u maloprodaji
(Autor/Izvor: RBA analitičari)
16.1.2017 Povoljna kretanja u maloprodaji
(Autor/Izvor: RBA analitičari)
16.1.2017 Znatni „plusevi“ na tjednoj razini
(Autor/Izvor: RBA analitičari)
16.1.2017 Potisnut promet na domaćem obvezničkom tržištu
(Autor/Izvor: RBA analitičari)
Ostale vijesti: