Recenzije vina

Recenzije vina - arhiva

Ukratko o vinu

Ukratko o vinu - arhiva

Sorte i stilovi

Sorte i stilovi - arhiva

Zanimljivosti

Zanimljivosti - arhiva
početna -> vina -> recenzije vina -> meneghetti, kuća glavić crveno 2012
  • Smanji veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Povećaj veličinu slova

Meneghetti, Kuća Glavić Crveno 2012

Datum objave: 19.09.2013
Iako je uobičajeno i normalno za nekoga tko prati i poznaje domaću vinsku scenu (ili barem vjeruje da je tome tako) da „reagira“ na svaku novu etiketu na tržištu, to nije bio osnovni razlog zbog kojeg sam posegnuo za ovom buteljom. Osnovni i pravi razlog je bio sorta Syrah prezentirana kroz konavosko tlo i podneblje i k tome još iz 2012. godine – rijetkost u ionako oskudnoj domaćoj ponudi ove sorte.

Transparentna i pokretljiva tamno crvena boja već u čaši odaje dolam lakoće doživljaja što se ubrzo potvrdilo na nepcu. Nos je pak u početku dosta sudržan i diskretan ali ugodan, traži vremena da se otvori. Tu je prije svega miris kože, mesnatosti kože, mesnatosti i srednje zrelog crvenog voća poput crvenog ribiza, višnje i brusnice. S vremenom progovara izravnije, bez zadrške, razumljivo i jednostavno.  

Lagano do srednje tijelo s nižim kiselina i tek umjerenom ekstraktnošću zahvaljujući naznakama ostatka CO2 vrlo lagano pa čak i osvježavajuće klizi niz grlo. Tek neznatno primjetni trpki drugi dio gutljaja u kombinaciji s izuzetno sitnim taninima odražava sortu dajući do znanja da je i pokožica bobice dala svoj potpis. Srednje dugi sočno-voćni završetak neznatno je uozbiljen s nešto tamnijom začinskom komponentom. Zbog laganije strukture preporuča se servirati na nešto nižoj temperaturi.

Meneghetti vina su ovom etiketom proširili svoju ponudu (čine ju još Dubrovačka Malvazija i Syrah rose) pa tako sada osim na krajnjem sjevernom dijelu hrvatskog Jadrana pod svojim imenom, ali drugom etiketom imaju vina i krajnjeg južnog dijela jadrana. Slično kao i Soul of Istria, etiketa Kuća Glavić predstavlja niži cjenovni rang ponude i jednostavnija, izravnija te vinski pristupačnije uratke. Niži cjenovni rang treba shvatiti uvjetno jer cijena od oko 80 kn nije nikako mala cijena za bazna, entry level vina, posebno u domaćim prilikama. No čitavi brend Meneghetti je isprofiliran kao vino klase, tako da ne sumnjamo da će odvjetnički dvojac, u proširenom sastavu s Mihom Glavićem, sa svojim vezama i utjecajima uspjeti plasirati nove proizvode po zacrtanim cijenama.

Vino koje neobvezujuće klizi niz grlo, bez posebnog uzbuđenja, ali i bez bilo kakvih negativnih konotacija. Ovisno o kutu promatranja jednostavnost može biti i vrlina. Zar ne?

Najbolje pristaje uz:
srdela ili file skuše na žaru s bambusovim mladicama, odrezak od tune
Temperatura serviranja: 16ºC
Cijena: 80 - 85 kn
Davor Barać
Izvor: Gastro.hr