Recenzije vina

Recenzije vina - arhiva

Ukratko o vinu

Ukratko o vinu - arhiva

Sorte i stilovi

Sorte i stilovi - arhiva

Zanimljivosti

Zanimljivosti - arhiva
početna -> vina -> recenzije vina -> ritoša, muškat ruža porečki 2012
  • Smanji veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Povećaj veličinu slova

Ritoša, Muškat ruža porečki 2012

Datum objave: 09.09.2013
Muškat ruža porečki ponovo miriše. I ne samo to. Kako i priliči pravoj ruži dobila je i "trnje“ – taninsko. Vili i Ana Ritoša su uz pomoć vizije, znanja, te mladih nasada (mislim da je riječ o prvoj komercijalnoj berbi) na istarskoj crvenici prošaranoj vapnencem prekrojili porečku ružu, pomalo zapostavljenu sortu utopljenu u ionako premalom broju šarolikih primjeraka nejasne stilske definicije.

No čini se da stvari idu nabolje jer se javljaju još neka imena koja su (konačno) shvatila što publika cijeni i traži. Naime, poznato je da dobar dio redovitih vinopija ima određenu odbojnost općenito prema desertnim muškatnim vinima jer je u masi takvih vina jednostavno teško pronaći primjerke uistinu vrijedne spomena. Često su to vina bez stava, bezlična, preniskih kiselina i zaglušujuća. Jedna od osnovnih primjedbi prema domaćim muškatnim vinima (čast iznimkama) je bezličnost i građenje profila na čistoj aromatici i ostatku sladora što nikako nije recept za uravnotežena izbalansirana vina. Da se razumijemo, aromatike i sladora ne nedostaje niti kod ove porečke ruže samo što je ovdje ona podebljana, ojačana strukturom zavidnih kiselina i primjetnih ali iznimno ugodnih tanina.

Čašu ispunjava tamno crvena boja, poput zrele cijeđene višnje, njišući se pokretljivo i živo. Pogled odozgor otkriva umjerena providnost, dovoljna da se vidi dno koje je tek nešto tamnije i slabije jasno vidljivo. Crvena cvjetno-voćna aromatika, podebljana s prašinastim mirisima mahovine okosnica je mirisa, istovremeno prozračno i mesnato sočno.
 
Na nepcu se javlja medeno-maslačna tekstura, ali s kiselinom koja nosi okuse niz grlo k lagano gorkasto-trpkom muškom završetku, i što je najvažnije bez "ljepljivih nuspojava“. Usitnjeni, zreli tanini, zajedno s deklariranih 13,7% alkohola daju grip i progovaraju dubljim glasom.

Aromatično poluslatko vino dovoljno strukturirano da može zadovoljiti i malo "žešće“ ljubitelje suhog izričaja jer jse ovdje slador utkao među tanine, jednostavno popunio one taninske hrapave "šupljine“. Ne očekivati raskoš, već čistu zabavu ali na tragu ozbiljnosti – poput apsolventa još uvijek spremnog za zabavu, ali s mišlju prema ozbiljnijoj budućnosti.
   
Najbolje pristaje uz: samostalno, uz umjereno slatki desert, ali i uz komad pečene svinjetine sa slatkastim začinima ili umakom
Temperatura serviranja: 12-14 ºC
Cijena: 50 kuna
Izvor: Gastro.hr