Destinacije

Destinacije - arhiva

Galerija

početna -> destinacije -> bejrut: biser lavanta koji čeka hrabre putnike
  • Smanji veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Povećaj veličinu slova

Bejrut: Biser Lavanta koji čeka hrabre putnike

Datum objave: 06.11.2012
Tekst i foto: Saša Vugrinec
Izvor: Croatian Traveller

Libanon je, uspoređujemo li ga s ostalim destinacijama Bliskog Istoka, jedna od najmodernijih, najsvježijih te jedna od još uvijek nerazvikanih destinacija. Turista gotovo i nema, tek poneki zalutali putnik koji je ovdje na jednodnevnom izletu iz jedne od okolnih država. Glavni grad Bejrut, popularno nazvan Parizom Bliskog Istoka, moderno je odredište smješteno na obali Mediterana, udaljen svega pedesetak kilometara od Izraela te stotinjak kilometara od Sirije. Poznat je i pod nazivom 'Majka zakona', jer je upravo ovdje otvorena prva biblioteka zakona na svijetu.

Njegova izvrsna pozicija nije mu išla u prilog u prošlosti kada je upravo zbog nje bio na meti brojnih invazija i na karti brojnih ratova. U antičko je vrijeme Libanon bio dijelom Rimskog Carstva, prije čega je bio u rukama Aleksandra Velikog - jedinog vladara koji je osvojio grad Sour. Godine 622. iz Saudijske Arabije u Libanon dolazi prorok Muhamed koji sa sobom donosi islam. Veliki trag iza sebe su ostavili Križari, koji su u dugotrajnim ratovima izgradili brojne utvrde, luke i naselja. Danas je za njima ostala bogata arhitekturna baština, spomenimo samo baziliku u Biblosu (Jbeil) ili pak utvrdu u Tripoliju. Danas u Libanonu živi 30 posto kršćana, dok je 70 posto muslimana. U ne tako dalekoj prošlosti bilo je obrnuto. Danas u Libanonu ima čak 18 religija, u što ne ubrajaju Židove, kojih nema javno priznatih.

Povrh svega, Bejrut je čak sedam puta stravično oštećen u razornim potresima. Onaj najdestruktivniji dogodio se 555. godine. Iako je kroz svoju burnu povijest pretrpio mnoga razaranja, Bejrut je prava ljepotica koju svakako treba posjetiti. Sastoji se od nekoliko četvrti: Hamra je stara jezgra u kojoj ćete pronaći mnoge suvenirnice, restorane i pubove; Downtown je novi dio grada koji vrvi shopping-centrima te novim stambenim jedinicama; Rouche je mjesto gdje ćete pronaći najljepši prirodni fenomen Bejruta, Rouche litice.

Kilometarske pješčane plaže, visoke palme i nove velebne građevine s jedne bi vas strane mogle na čas podsjetiti na Miami, dok, s druge strane, stare predivne crkve i džamije, uske zabačene ulice i mnogobrojni arab fast-foodovi ostavljaju dojam prave arapske destinacije. Na cestama se voze skupi automobili, po čemu se može zaključiti da stanovništvo dobro živi, barem oni povlašteni. U Bejrutu nema srednjeg sloja. Oni koji nemaju, jedva preživljavaju, dok oni koji imaju, svoje bogatstvo iskazuju raskošnim vilama s bazenima te skupim automobilima. Zanimljiva je činjenica da i siromašni i bogati svi imaju iPhone ili neki drugi skupocjeni smartphone. Ovdje je nadaleko poznato je da ljudi u Bejrutu žive kako bi bili viđeni bilo na plaži s novim tenisicama Nike, bilo u nekom trendy restoranu u centru grada s novom frizurom ili naočalama Ray Ban.

Ako u Bejrutu ostajete više od 3-4 dana, svakako posjetite neku od atrakcija/destinacija koje se nalaze u neposrednoj blizini. Svega 18 km od Bejruta, u Nahr El-Kalib-u, nalazi se Jeita Grotto, špilja koju svakako vrijedi posjetiti. Sastoji se od dvije spilje, velike i male, a ako se odlučite za posjetu, očekuje vas nezaboravno iskustvo u vožnji brodićem unutar spilje po kristalno čistoj vodi tirkizne boje. U najvišem dijelu visina dvorane iznosi 108 m, što je visina jedne 35-katne zgrade. Taj ćete doživljaj dugo pamtiti.

Krenete li sjeverno od Bejruta, zaustavite se u Jbeilu, popularno zvanom Biblosu, koji je zaista grad koji 'priča priču'. Star je gotovo deset tisuća godina i ima najduži kontinuitet naseljenosti na svijetu. Prema vjerovanju, grad je osnovao kaneanski bog El, sin Kronov. Od samog ulaska u grad možete vidjeti drevne ruševine koje su za sobom ostavili Feničani, a ako prođete centrom grada, stići ćete u luku koja ovdje stoji već tisućama godina.

Biblos je poznat i kao mjesto gdje je izumljeno latiničko pismo, kako bi trgovcima pojednostavnilo trgovanje u Europi. Upravo je po tome i dobio grčku varijantu imena: Biblos, od biblion (papirus, knjiga). Prije latinice, na području današnjeg Libanona koristilo se egipatsko pismo, hijeroglifi, koje nije bilo previše praktično trgovcima koji trgovali diljem Europe. Upravo je iz te luke, s novoizumljenom pismom, čovjek pod imenom Kudmus isplovio u Grčku. To je prvi put da je Europa došla u doticaj s latiničkim pismom, koje, izmijenjeno, i danas koristimo.

Naravno, gore nabrojene stvari nisu jedine koje možete doživjeti. Tu je Baalbeck, udaljen svega sat i pol od Bejruta, također jedan od drevnih gradova svijeta, koji je prvobitno izgrađen kao pagansko mjesto štovanja. Uz obalu Libanona svakako posjetite feničke gradove Tir i Sidon, koji se nalaze južno od Bejruta, a poznati su još iz Biblije. Ako vam dosade paklene vrućine u Bejrutu, svakako posjetite obližnje planine, gdje vas očekuje mnogo drugih zanimljivosti. Jedna takva nalazi se na 900 m visine u naselju Kfardebian, koje je jedno od najvećih sela u Libanonu, udaljeno svega 44 km od Bejruta. Ondje vas očekuju drevne ruševine religijskih zdanja, kao što su grobnice, hramovi i oltari spojeni s prirodom na neviđen način. Dijelove hramova čine prirodne bijele stijene koje cijelome lokalitetu daju posebnu čar.

Važno je upozoriti da Bejrut nije jeftin grad, iako se nalazi na Bliskom Istoku. Za dvokrevetnu sobu dnevno ćete morati izdvojiti više od 80 dolara, a hostel nemojte ni tražiti jer ga nema. Ako ste veliki kavoljubac, dvaput razmislite koliko vam je kava dnevno potrebno jer je nećete platiti ispod pet dolara. Kada govorimo o hrani, ona je dostupna po pristupačnim cijenama. Za tradicionalno jelo platit ćete 7000 do 16000 LD, dakle pet do deset dolara. Ako se odlučite za Falafel, on će vas koštati manje od 3500 LD. Cijena taksija je dosta visoka idete li privatnim taksijem, no u Bejrutu postoji takozvani Service Taxi koji ima svoju rutu, zaustavite ga i pitajte ide li u vašem smjeru: ako je Service taxi, sjednite u njega. Nemojte pitati za cijenu, jer ćete tako otkriti da nemate pojma o cijenama pa će vas oderati. Na kraju vožnje dajte mu 2000 LD po osobi i izađite. Busevi su nešto jeftiniji te se isplate ako ste u Libanonu low budget te ako vas ne smeta 40 osoba u autobusu za 20; u suprotnom, taxi vas čeka na svakom koraku - doslovno.

Bitno je napomenuti da iako je Bejrut vrlo siguran grad, pojedini dijelovi Libanona možda nisu. Razlozi tome su rat u Siriji te loši odnosi s Izraelom. Ne preporuča se putovanje u dijelove doline Baaka, gdje se nalazi drevni grad Baalbek, te u grad Tripoli na sjeveru države. Također izbjegavajte blizinu sirijske granice, jer postoji velika opasnost od otmica. Prije puta svakako posjetite stranice Ministarstva vanjskih poslova te provjerite aktualno stanje i preporuke za putovanje.