Recenzije vina

Recenzije vina - arhiva

Ukratko o vinu

Ukratko o vinu - arhiva

Sorte i stilovi

Sorte i stilovi - arhiva

Zanimljivosti

Zanimljivosti - arhiva
početna -> vina -> recenzije vina -> vrsaljko, nadinska rana 2009
  • Smanji veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Povećaj veličinu slova

Vrsaljko, Nadinska Rana 2009

Datum objave: 28.08.2012
Čini se da Nadinski kraj s južnom Francuskom povezuje i nešto više osim sorti vinove loze (Syrah, Grenache, Carignan) i vrlo slične geografske širine. Upućenijima je vjerojatno poznato da južna Francuska ima najveće površine pod organski certificiranim nasadima loze na svijetu. Područje oko Nadina krenulo je istim stopama te se danas može pohvalitu s velikom koncentracijom ekološki certificiranih proizvođača koji zajedno obrađuju preko 100 ha. U globalnim mjerilima nije mnogo, ali predstavlja značajan iskorak jednoga područja u Hrvatskoj i jedne inicijative koja je izašla iz vinograda te se proširila i na druge poljoprivredne kulture.  

Predjsednik Udruge vinogradara i vinara Nadin Željko Vrsaljko sa svojih 20.000 trsova loze, osim nagrađivane Nadinske rane proizvodi i vrlo traženi sortni Syrah te Merlot koji je još na odležavanju u drvetu. Nadinska rana iz 2009. je kupaža Syraha i Merlota (u prethodnim berbama bilo je tu i Grenache-a), dvije karakterno različite sorte, čije je sljubljivanje u ovom slučaju ipak prevagnulo na nešto pikantniju i ekstrakniju stranu Syraha.

Iznimno je duboke tamno crvene do rubinske boje ali zbog neprozirnosti i iznimne gustoće čini gotovo potpuno crnim, uz mladenački, lagano ljubičasti odsjaj.

Prvi bi nos na većinu potrošača mogao djelovati prilično odbojno budući da dominiraju metalno-mineralne arome koje u solo izvedbi ne osvajaju na prvu, a k tome su još i nedovoljno povezane. Nestrpljivi bi tako mogli proglasiti vino osrednjim ili još gore lošim. Međutim, ono je jednostavno drugačije od prosječnih potrošačkih standarda i zahtjeva znatno više vremena u čaši kako bi se otvorilo u pravom smislu, kada početna aromatska grubost polako počinje omekšavati i poprimati “prihvatljvije“ lice. Tada se pojavljuju arome tamne višnje i crnog ribiza, kakao, sušena rajčica, grafit i ruža geranija. Primjetne su nešto više hlapive kiseline koje ne smetaju niti narušavaju opći dojam.

Na nepcu je srednjeg tijela, čvršće strukture te viših kiselina i gustih tanina koji se na trenutke čine malo zelenima. Početak gutljaja obilježen je voćnom slašću kupine i maline koja se kasnije pretvara u herbalno-začinski vrlo dugi završetak.

Prihvatljiva cijena za novo iskustvo i izlet u neobične, eko vode.

Najbolje pristaje uz: biftek, pečenu patku, janjetinu ispod peke s krumpirom i mediteranskim začinima, tvrde i srednje tvrde sireve
Temperatura serviranja: 18 ºC
Cijena: oko 85 kuna
Izvor: Gastro.hr