Recenzije vina

Recenzije vina - arhiva

Ukratko o vinu

Ukratko o vinu - arhiva

Sorte i stilovi

Sorte i stilovi - arhiva

Zanimljivosti

Zanimljivosti - arhiva
početna -> vina -> zanimljivosti -> 30. festival istarske malvazije - brtonigla, od 5. do 8. prosinca 2014.
  • Smanji veličinu slova
  • Normalna veličina slova
  • Povećaj veličinu slova

30. Festival Istarske Malvazije - Brtonigla, od 5. do 8. prosinca 2014.

Datum objave: 02.12.2014
Na konferenciji za medije održanoj u budućem Muzeju vina i seljačkog stvaralaštva najavljen je program 30. manifestacije Festival Istarske Malvazije. Jubilarna manifestacija održat će se od 5. do 8. Prosinca, navodi se u priopćenju.

Na konferenciji su nazočili Keti Visintin ispred Poljoprivrednog obrta Veralda, Ingrid Palman, voditeljica Razvojne agencije Brtonigle i Doriano Labinjan načelnik Općine Brtonigla.

"Želimo spojiti mjesec u duhu blagdana i fešti s proslavom 30-te godišnjice manifestacije, Festivala Istarske Malvazije. Ove godine ćemo se osvrnuti na početke naše tradicionalne manifestacije uz prigodan program i drage goste te proslaviti njezinu 30-tu godinu koja se održava u novom terminu, u prosincu. Naglasak će biti na razvojni put vinarstva u Istri s naglaskom na područje Brtonigle kao specifične lokacije sa sada već prepoznatljivim teroirom na 4 zemlje: crvena, bijela, siva i crna," istaknuo je Doriano Labinjan u uvodnom dijelu. Nastavio je, "danas već postoje domaći autohtoni kvasci koji bi uskoro mogli biti prepoznati, prihvaćeni i dostupni na našem tržištu. To bi itekako značilo za održavanje i čuvanje autohtonih vina na našem području."

Ovogodišnji program održat će se kroz 4 dana. Petak je posvećen djeci i kulturnim sadržajima. Tako će se u prostoru budućeg Muzeja održati otvorenje izložbe fotografija pod nazivom "U bojama berbe i tradicije 2014" s početkom u 16.30 sati uz nastup vokalne grupe Ad Libitum. U 17.20 sati krenut će povorka osvjetljena bakljama koja će dovesti dječici Svetog Nikolu. Uslijedit će prigodni program u Zajednici Talijana (ZT) i to od 18 sati nastupom dječjeg zbora Zajednice Talijana Brtonigle, zatim predstava dječjeg vrtića Kalimero s "Pepeljugom" i nastup malih pjevača ZT Nove Vasi u 19 sati.

Subota je po programu "Edukacijski dan u Brtonigli" koji će obuhvatiti predavanja i degustacije u prostoru Zajednice Talijana. Predavanja su besplatna te teme navodimo na letku u privitku. Proslava 30-te obljetnice ove manifestacije održat će se na istoj lokaciji s početkom u 17.15 sati, a uslijedit će okrugli stol na temu "Razvoj Projekta 4 zemlje kao jedinstvene lokacije" na kojem će sudjelovati Milan Antolović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu, Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istre, Dr. sc. Mario Staver, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci, Prof. dr. sc. Mirjana Herak Ćustić, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Franko Lukež, predsjednik Hrvatskog sommelierskog kluba, Emil Perdec, Hrvatski sommelier klub, Marino Vocci, gastronaut i novinar, Pier Paolo Lorieri, enolog i predstavnik udruge “Città del vino”, Iztok Klenar, enolog i dopredsjednik Međunarodne unije enologa (UIOE) i Franc Fabec, predsjednik Udruge poljoprivrednika – Kmečka Zveza.

Ingrid Palman naglasila je kako ovogodišnja manifestacija nije ocjenjivačkog karaktera, a posjetitelji će moći uživati u degustiranju vrhunskih vina u subotu od 12 do 21 sat, a u nedjelju od 11 do 18 sati. Svoja vina prezentirat će ukupno 15 vinara: Fachin Dario, Vina Capo, Cattunar, Zigante, Ravalico, Veralda, Kraljević Marino, Nerino, Boscarol Azienda Agricola, Geržić, Niedda, Masten, Kraljević Danijel, Coronica, Benvenuti i Vina Banko. Prigodna cijena čaše za degustaciju iznosi 30 kuna.

Nedjelja je posvećena i sportu te će se održati 2. kolo Zimske atletske lige koju u Brtonigli organiziraju SD Trickeri iz Pazina. U subotu će se za zabavu pobrinuti bend Side effect od 18 do 21 sat, a nedjelju će uljepšati svojim nastupom New Melody od 14 do 18 sati.

Ponedjeljak je posvećen otvorenim podrumima te će posjetelji moći degustirati Vina Capo, Vina Cattunar, F&F Ravalico, Vina Veralda, Vina Novacco, Vinerino i Vina Reale, ističe se u priopćenju.  

Tijekom sva 4 dana u lokalnim ugostiteljskim objektima možete degustirati poseban meni "4 zemlje - 4 vina - 4 jela". Lokali koji su se uključili u akciju jesu: Konoba Astarea, Konoba Morgan i Food & Wine Primizia by San Rocco.