FameLab®:
FameLab 2008:
Oglas:
Limun.hr > FameLab® > FameLab 2008

FameLab 2008Marko Košiček - POBJEDNIK
"Biokemija ljubavi"

Rođen sam 6. svibnja 1984. u Zagrebu gdje sam završio osnovnu i srednju školu. 2007. godine diplomirao sam kemiju na PMF-u u Zagrebu. Trenutno radim kao znanstveni novak na Zavodu za molekularnu medicinu na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu. Radim na projektu vezanom uz utjecaj kolesterola na nastanak Alzheimerove bolesti.

U slobodno vrijeme bavim se standardnim i latinoameričkim plesovima te sviram gitaru.

Andreja Čondor
"Tajna minivala"

Moje ime je Andreja Čondor. Rođena sam 25. siječnja 1986. u Osijeku. Uspješna sam studentica četvrte godine Prehrambeno tehnološkog fakulteta, također u Osijeku, ali nadam se proširenju horizonta. Prošle godine prvi sam put sudjelovala na Festivalu znanosti, a niti ove neću izostati.

U slobodno vrijeme bavim se plesom. Obožavam putovanja, na kojima često ostanem gladna, pokisla i izgubljena, ali me to ne sprječava da i dalje tragam po svijetu. Veliki sam gurman, iako se to ne vidi po meni.

Tea Marasović
"Rasplesana znanost: fizika u pozadini baleta"

Rođena sam 30. ožujka 1984. u Splitu gdje sam i završila osnovnu školu i opću gimnaziju. U ožujku 2007. godine, s prosjekom ocjena 4,88, diplomirala sam na sveučilišnom studiju Elektronike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Splitu gdje danas radim kao znanstveni novak i pohađam poslijediplomski studij Elektrotehnike i informacijske tehnologije.

Amaterski se bavim baletom i jazz baletom, a od 2000. godine članica sam baletnog studija "Školjkice“ iz Splita gdje u predstavama, što zbog svoje visine, a što zbog nedostatka muških plesača, obično plešem tzv. "muške“ uloge. U slobodno vrijeme obožavam odlaziti u kino i kazalište, i čitati knjige, iako zbog obaveza, ponešto kaskam za ostatkom svijeta, tako da trenutno čitam tek peti dio "Harry Pottera“. Također uživam u radu s djecom predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, a dvije sam godine i volontirala u domu za nezbrinutu djecu "Maestral“ u Splitu.

Stefan Mrđenović
"To nisam ja"

Student sam treće godine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku. Zanima me neurobiologija. Osim struke, zanima me i filozofija pa često pohađam predavanja iz filozofije na fakultetu.

Renata Pecotić
"Ondinina kletva i zastoj disanja tijekom spavanja"

Renata dolazi iz Splita. Na Medicinskom fakultetu u Splitu je diplomirala, magistrirala i doktorirala. Radi na Katedri za neuroznanost, također na Medicinskom fakultetu u Splitu. Negdje na prijelazu tisućljeća postala je mama i danas uživa u ljepoti majčinstva koje svemu što radi daje potpuni smisao.

Buga Berković
"Pješčana oluja ispod površine mora"

Rođena sam u Zagrebu 1982. godine. Nakon završene V. gimnazije upisala sam Prirodoslovno-matematički fakultet, studij biologije. Nakon diplome 2006. godine, počela sam volontirati u Prirodoslovnom muzeju Rijeka gdje sam sada zaposlena već neko vrijeme.

Zanima me biologija mora, posebno problematika zaštite mora i upravljanja obalnim područjem - usklađivanje turizma, ribarstva i industrije s jedne strane s problemima zaštite i očuvanja prirode s druge strane. Diplomski rad sam radila na morskim cvjetnicama, koje i sada proučavam. Ronim nekoliko godina, i želja mi je uskoro položiti tečaj za instruktora.

Damir Vukičević
"Nanotehnologija - znanosti i snovi"

Damir Vukičević je prošle godine postao najmlađi profesor doktor matematike u Hrvatskoj; zajedno s Gillesom Caporosijom iz Kanade je dobio nagradu Međunarodne akademije matematičke kemije (International Academy of Mathematical Chemistry) za istaknute znanstvenike mlađe od 40 godina; objavio je 70-ak radova širom svijeta od Japana do SAD-a.

Dražen Mlinarević
"Vidjeti glazbu"

Student treće godine na Medicinskom fakultetu u Osijeku. Zbog kroničnog viška slobodnog vremena počeo raditi u laboratoriju za neurobiologiju. U vrlo kratkim pauzama između faksa i labosa maltretiram bližu okolinu na razne načine i razvijam svoje zasad neuspješne planove o što bezbolnijem završetku studija. Volim karaoke.

Zvonimir Vrselja
"Kako smršaviti pijući vodu"

Moje ime je Zvonimir Vrselja. Rođen sam 21. siječnja 1987. godine u Osijeku. Nakon završene osnovne škole upisao sam Treću gimnaziju u Osijeku, a potom Medicinski fakultet (iz čistoga altruizma). Odličan sam student 3. godine. Ovo je moje prvo sudjelovanje na Fame Labu. Osim što studiram, radim i u neurobiološkom laboratoriju fakulteta. Aktivni sam član studentske udruge EMSA-e.

U slobodno vrijeme čitam knjige i visim u pubovima. Volim sve što vole mladi (a i mladi vole mene). Odlično sviram gitaru, pohađam školu, a još uz to dobro i pjevam. Što je sve istina, a što nije procijenite sami.

Marko Gogala
"Kako se oživljava mrtve stanice"

Rođen sam u Zagrebu, 1985. godine. Fakultet upisao 2004. godine. Student sam četvrte godine PMFa-molekularne biologije. Planiram se nastaviti baviti kristalografijom proteina. Hobi mi je proučavanje medvjeda (ponašanje, evolucija itd.). Na ovo natjecanje sam se prijavio među ostalim jer mislim da će mi vještine stečene ovdje pomoći u predstavljanju biologije mlađim naraštajima, čime se također bavim (na ljeto ću pomagati u jednoj ljetnoj školi znanosti).

Matko Bošnjak
"Znaju li mravi programirati?"

Matko Bošnjak, 23 g., dipl. ing. računarstva s Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Stručni je suradnik na Institutu Ruđer Bošković. Postdiplomski student Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Vjerujem da se rješenje svakog problema može pronaći proučavajući svijet oko sebe.

Obožavam područje "Umjetne inteligencije", ali iskreno ne želim da itko napravi umjetni inteligentni život kako iz etičkih, tako i iz pomalo sebičnih razloga iz svojevrsne brige za očuvanjem unikatnosti inteligentnog života kakvog poznajemo. Smatram da je matematika u pozadini svega. Vrijeme najradije volim kratiti u društvu prijatelja.

Vesna Boraska
"Analiza cjelokupnog genoma"

Rođena sam 7. rujna 1977. godine u Splitu gdje sam završila osnovnu i srednju školu. Studij ekologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu završila sam 2001. godine. Od 2002. godine zaposlena sam kao znanstveni novak na Katedri za Medicinsku biologiju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu na projektu koji se bavi genetikom šećerne bolesti.

Prošle godine sam provela 4 mjeseca na znanstvenom usavršavanju iz područja cjelogenomskih analiza na Sveučilistu u Oxfordu. U slobodno vrijeme plešem jazz dance, bavim se slobodnim penjanjem, softballom, učenjem stranih jezika i putujem po svijetu.